Humanitární aktivity

Kola pro Afriku

Díky projektu Kola pro Afriku mají odložené české bicykly dvě duše – když u nás doslouží, najdou ještě uplatnění u Gambijských školáků, kterým tak podstatně zkracují cestu ke vzdělání."

Charita Třinec spolupracuje s organizací Kola pro Afriku o.p.s., a je jedním ze sběrných míst, kam mohou lidé odevzdávat a vozit kola, která již nepotřebují. Akce probíhá jednou ročně, na jaře 2020 jsme vybrali a odvezli do Ostravy Koblova přes 200 kol, v roce 2019 to bylo 195 kol, v roce 2018 celkem 117 kol. Další sběr kol bude avizovaný na webových stránkách Charity Třinec i na Facebooku a letáčcích.

V případě zájmu nás kontaktujte:

Rok 2021: Kola z Třince pomohou dětem v Africe na jejich cestě ke vzdělání

V květnu 2021 darovali lidé z Třince a okolí přes 250 starších jízdních kol do sbírky Kola pro Afriku, která v našem městě probíhala v uplynulých čtrnácti dnech v režii Charity Třinec. Do projektu se spolu s dalšími dárci zapojil i třinecký magistrát, který školákům do Gambie poslal 12 kol. Opuštěné bicykly, které zůstaly městu v rámci ztrát a nálezů, předala na sběrném místě v areálu STaRS primátorka Věra Palkovská společně s náměstkem Ivo Kaletou. Použité bicykly poputují na černý kontinent, kde je využijí tamní děti k dopravě do školy.

„Nezřídka se k nám na magistrát v rámci ztrát a nálezů dostanou jízdní kola různých typů a v různém stavu. V souladu se zákonem takováto kola uschováme, a pokud se do tří let od nálezu vlastník nepřihlásí, stane se kolo majetkem města. Některá kola po opravě ještě využijí zaměstnanci úřadu pro služební účely, ale další rádi věnujeme pro dobročinné účely a podpoříme záslužnou aktivitu,“ uvedla Věra Palkovská s tím, že magistrát poslal do Afriky už čtyři desítky takových kol. „Pomáháme potřebným nejen u nás, ale i v zahraničí. Kolo znamená v Africe cestu ke vzdělání a jsme rádi, že starší kola ještě najdou uplatnění a udělají dětem radost,“ dodala primátorka.

Podle ředitelky Charity Třinec Moniky Byrtusové lidé z Třinecka vozí veškeré typy bicyklů, hodně staré, novější, dětské, dámské i pánské. Darovali také malá kola pro předškoláky, dětské sedačky na kola nebo helmy. Ty Charita použije pro potřebné maminky v Třinci. „Děkujeme za spolupráci také odpadové společnosti SMOLO, která odvezla kontejnery se všemi sesbíranými koly z Třince do Ostravy-Koblova, kde budou kola opravena a připravena pro další použití,“ dodala Monika Byrtusová.

Děkujeme všem lidem, kteří mají chuť se zapojit do dobré věci. Sbírka zachrání stará kola před skládkou, dá práci znevýhodněným pracovníkům při kompletaci a opravách darovaných kol a umožní dětem v Gambii cestu do desítky kilometrů vzdálených škol. Kola, která se do těžkého afrického terénu nehodí, budou po nutných opravách a výměně dílů prodána zájemcům v ČR a výtěžek pomůže financovat tuto akci.

Více najdete na  www.kolaproafriku.cz.

KOLA       KOLA 2