Třinecká kola pomáhají v Africe nejen s jízdou do školy.
16. června 2021 Články

Třinecká kola pomáhají v Africe nejen s jízdou do školy.

Jsme moc rádi, že třinečtí občané mají potřebu pomáhat a darovat kola pro další účely. Darování kola do sběrného kontejneru má totiž mnohem větší přesah, než si mnohdy uvědomují.

Projekt Kola pro Afriku, jehož se Charita Třinec účastní již několikátý rok, má za cíl pomáhat dětem v Africe na jejich cestě ke vzdělání.

Letos jsme díky občanům Třince a okolních obcí, sesbírali neuvěřitelných 295 kol v průběhu dvou týdnů. Některá kola jsme věnovali potřebným rodinám z Třince, které mají více dětí a kolo pro ně není lehké koupit, ostatní byla odvezena do Afriky.

IMG-20200529-WA0001  koapr

 

Cesta kola, která u nás začíná dvoutýdenním sběrem, pak pokračuje díky našemu partnerovi firmě Smolo. Bez jejich pomoci bychom nemohli naplnit ty tři kontejnery a nechat je odvézt do Ostravy Koblova.

Tam jsou kola roztříděna, opravena a následně přepravena do Africké Gambie. Zde kola slouží dětem jako dopravní prostředek, díky kterému se dostanou do školy. Ale část dovezených kol a náhradních dílů, podporuje také mladé gambijce, aby byli soběstační a mohli se postarat o sebe i své rodiny. Projekt kola pro Afriku školí v Gambii místní mladé lidé, aby se mohli stát opraváři kol a získat tak pro sebe, svou rodinu i komunitu stabilní příjem.

Česká kola pomáhají, i když už definitivně doslouží. Jejich recyklací vzniká další užitek v podobě  závěsných vozíků, jenž slouží  v zemědělství i v obchodě. Během loňské pandemie takto sloužily třeba pracovníkům gambijského červeného kříže.

Srdečně děkujeme všem dárcům, partnerům a podporovatelům této skvělé iniciativy a těšíme se opět za rok na další Kola pro Afriku v Třinci.